Boekverslagenromy.jouwweb.nl

Boek5

1. Zakelijke gegevens

Onderdeel A

Titel van het boek: Na het feest

Naam van de auteur: hans petter laberg

 Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep B.V.

Aantal bladzijdes: 143 pagina’s

 


2. Samenvatting van het boek

 

http://www.pluizuit.be/130117/Na%20het%20feest.htm

 

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Een groepje vrienden troept zoals altijd samen. Ze gaan samen naar plekken toe en gaan daar gezellig met z’n allen kletsen. HP is er ook bij . HP wil wel graag aan zijn vrienden vertellen wat er is gebeurd maar hij durft niet. Hij kan niet goed overweg meer met zijn ouders. Bij zijn oma voelt hij zich veel beter. Ze zouden samen op reis gaan, maar dat gaat niet door. Zijn oma ligt in het ziekenhuis. HP heeft echter een groot geheim dat hij met niemand kan delen. Het leven gaat voort, maar HP kan het gebeuren niet uitwissen noch vergeten. Het verteert hem. Hoe moet hij verder?

Dit erg indringende verhaal wordt verteld in de ik-vorm, vanuit het standpunt van HP. Naar de buitenwereld toe kabbelt zijn leven gewoon verder met alle kleine dingen die gebeuren: samen met de vrienden zitten praten, een feestje, meisjes… Maar door de gebeurtenis op Robert’s verjaardag heeft HP geen zin meer in feestjes. Hij wordt van binnen elke keer weer geconfronteerd met de gebeurtenissen wat er toen afspeelde.  HP doet gewoon mee met zijn vrienden maar telkens weer voeren zijn gedachten terug naar wat er toen gebeurd is. Die herinneringen staan in een ander lettertype tussen de gewone gebeurtenissen in. Hierdoor kun je het verschil herkennen tussen wat er nu gebeurd en wat er op het feestje afspeelde. Stukje bij beetje krijgt de lezer zicht op wat er toen gebeurd is. Al duurt het een hele tijd vooraleer duidelijk wordt wat HP zo verteert, hoe hij daarmee worstelt. Hierdoor houdt de schrijver veel spanning in het boek. Doorheen de ‘gewone’ gebeurtenissen komen nog een aantal andere dingen op de voorgrond. De moeizame verhouding met zijn ouders, zijn beste vriend die met familiale problemen te maken heeft en uit HP’s leven verdwijnt, zodat hij zich helemaal geïsoleerd voelt. De enige persoon bij wie hij terecht zou kunnen, zijn oma, ligt in een coma in het ziekenhuis.
Het verhaal is knap opgebouwd en hoewel het slechts 143 pagina’s telt, het maakt je nieuwschierig en je wilt daardoor verder lezen. Je wilt graag weten wat er is gebeurd en als je het eenmaal weet wordt het verhaal wel iets minder spannend. Hoewel het slot HP misschien enige verlichting biedt, geeft het geen oplossing. Het is beetje een raar einde want het lijkt of het verhaal ineens afgekapt wordt.
De opbouw van het verhaal is erg leuk in elkaar gezet want het is anders dan normale spannende boeken.

Ik heb voor deze samenvatting gekozen, omdat ik het vond dat het op een andere manier moest worden omschreven zodat anderen het ook snappen.

 


 

3. Over de auteur

 

Hans Petter Laberg is een noorse schrijver en is geboren op 14 juli 1966. Hij is werkzaam als bibliothecaris bij Eidsvoll. In totaal heeft die 9 boeken geschreven en heeft 1 prijs gewonnen.Hij was ook een vertegenwoordiger in de Noorse Library Association's task force op bibliotheekwerk van kinderen, en bewerkt de groep webmagazine.

 

4. Over het boek

 

 

  1. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft. Een jongen die op bed ligt en naar zijn hoofd grijpt. Dit zou HP kunnen zijn, omdat hij wordt verteert door de gebeurtenissen die zich afspeelde bij Robert’s feest.
  2. Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben. Het boek kan worden opgedragen aan de jeugd om te waarschuwen wat alcohol met je kan doen.
  3. Wie is de hoofdpersoon/ wie zijn de hoofdpersonen? Waaraan merk je dit? Noteer de namen van de hoofdpersonen en beschrijf hun karakter. Gebruik hiervoor minstens twee positieve en twee negatieve karaktereigenschappen. Geef bij elke eigenschap een goed voorbeeld. HP is de hoofdpersoon, omdat alles uit zijn standpunt wordt beschreven.

Positieve karaktereigenschappen:

Bezorgd, omdat hij op het laatst toch bezorgd is om André waar die is.

Zorgzaam, omdat die soms op zijn broertjes past

Negatieve karaktereigenschappen:

Grof, omdat hij dacht dat Karianne het wel goed vond maar eigenlijk heeft hij haar verkracht.

Zwijgzaam, omdat hij met niemand over zijn gebeurtenissen wil vertellen.

  1. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.

Robert’s Feest: Omdat het makkelijker is voor jongeren om aangeschoten of dronken te raken bij feestjes. Op deze plaats gebeurde het met Karianne.

School: Hier ontmoet HP zijn vrienden. Ze gaan rondhangen en gezellig kletsen.

 

  1. Staat het verhaal in een chronologische of niet-chronologische volgorde en wat maakt dit uit voor het verhaal? Op welke manieren heeft de schrijver dit verhaal spannend gemaakt? Welke trucs met tijd herken je in het boek? Noem tenminste drie trucs met tijd en geef bij elke truc een goed voorbeeld uit het boek.

1. Door elke keer en herinnering naar voren te halen tijdens het verhaal. Vetgedrukte stukjes tijdens het verhaal door.

2. De weg naar huis of naar een ander weg te laten, zo kun je makkelijker door met het verhaal. In het boek wordt niet echt vermeld dat die weggaat.

3. Door gedachtes in het boek te zetten, hierdoor krijg je een beeld van wat er in het verleden is gebeurd. HP dacht de hele tijd aan de gebeurtenissen van het feest.

 

  1. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven. Leg uit! Uit het perspectief van de hoofdpersoon, want je ziet alles vanuit zijn ogen en gedachtes.
  2. Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Een open einde, want het verhaal wordt gestopt op een moment wanneer het eigenlijk nog door kan gaan.

 

 

5. Leeservaringen

 

 

Ik vind het onderwerp van het boek erg leuk, omdat je zelf ook in de tijd leeft wat hij meemaakt zoals, alcohol en feestjes. Ik vind het een goede keuze van de schrijver om de gebeurtenis op een feestje te doen, omdat tegenwoordig veel jongeren uit gaan. Hierdoor leer je ook weer nieuwe dingen en wordt je daarmee aan het denken gezet. Ik had het verhaal niet zo spannend verwacht dan dat die is. De sfeer in het verhaal werd ook steeds veranderd en daardoor wat het boek niet erg oppervlakkig. Het boek was totaal niet voorspelbaar want je wist niet wat er was gebeurd op het feestje. Doordat twee verhalen door elkaar heen gingen was het spannender om het te lezen. Hierdoor had je ook meer gebeurtenissen en was het niet eentonig. De verhaal ging over van gebeurtenissen en dan weer naar gedachten en gevoelens. Hierdoor werd het spannender gemaakt omdat je dan gaat meeleven met de hoofdpersoon. De gebeurtenis van Karianne heeft het meest indruk op me gemaakt, omdat het verassend was want je niet zou verwachten dat HP haar zo ging behandelen toen ze zo op bed lag. De gebeurtenissen zouden wel in het echt kunnen gebeuren maar heb het zelf nog niet meegemaakt, liever zou ik deze gebeurtenis niet mee willen maken. Doordat het boek is geschreven uit het oog van de hoofdpersoon ga je je meer inleven op dat persoon dan de andere personages. Hierdoor kun je je beter verplaatsen in de problemen die HP heeft. Ik vind dat de vrienden van HP hem niet goed steunen, want ze vragen amper wat er aan de hand is. Ik vond dat HP André goed steunde door wat die mee maakte met zijn vader en moeder. Je kon in het verhaal goed zien wat ze voelden en daardoor werd het verhaal ook meer duidelijk gemaakt. Doordat André alles meemaakt met zijn vader gedraagd die zich ook afentoe wat agressiever tegen HP, maar dat is ook wel een logische reactie want hij zit vol woede en is boos op zijn vader. Ik vond het alleen iets te overdreven dat André zijn vader wou vermoorden. Ik vond dat het verhaal erg goed in elkaar zat, want wat in het verleden was gebeurd was met andere lettertype en dikgedrukt aangegeven. Ik vond het slot wat minder, want het was niet echt een verassend einde dan wat ik had gedacht. Het boek was wel makkelijk te lezen en soms waren een paar moeilijke woorden. De dialogen waren ook goed aangegeven door komma’s.  

 

6. Recensie en eigen mening

 

Het is een leuk boek en ik raad het vooral aan en je moet het sws lezen XD

Vaak hebben gedurfde boeken een beetje een anticlimax, dit niet!

Spannend en genuanceerd boek.

 

 

Leuk boek: Past wel bij het boek, omdat de spanning erin blijft, blijft het leuk om te lezen.

Gedurfd boek: Past wel bij het boek, omdat de gebeurtenis voor iemand gedurfd kan zijn.

Geen anticlimax: Past wel bij het boek, omdat het boek op dezelfde spanningslijn blijft.

Spanning: Past wel bij het boek, omdat HP elke keer weer een kleine herinnering geeft van het feest wat er is gebeurd.

Genuanceerd: Past wel bij het boek, omdat er verschillende indrukken aanwezig zijn.